drafbaan groningen

Geplaatst op maandag 15 november 2021 @ 18:47 , 70 keer bekeken

De Groninger multinational en paardenliefhebber Jan Evert Scholten had in begin 20 ste eeuw een prima plan een stadspark te maken voor zijn arbeiders waarin ze konden ontspannen en sporten. Hiertoe liet in in 1913 een park aanleggen in t zuiden van de stad; het stadspark. Men was nog druk bezig toen de Noorderbaan weg moest om er woningen neer te zetten. De gemeente Groningen ging in overleg met het  bestuur van de Harddraverij- en Renvereeniging Groningen over een drafbaan in het park. HIertoe vonden ze een plek aan de concourslaan waar een grasbaan werd aangelegd die in op Groningsontzet 1922 werd geopend door Koningin Wilhelmina. Naast een baan was er een plek in geruim voor stallen en een manenge op de plek waar nu de Gasunie haar kantoor houdt. In 1942 werden de Sweepstakes, een klassieke draverij voor driejarige paarden, in ere hersteld en in Groningen verreden tot de sluiting in 2021.
In de tweede wereldoorlog werden er stukken minder races gereden en na de zware bevrijdingsgevechten op de Paterswoldseweg werd de baan volkomen vernield. De Groningers, inmiddels dol op draverijen zetten de schouders eronder en in 1947 ging men weer van start. Al dit tijd werd er trouwns nog rechtsom gekoerst. In de jaren 60 werd de grasbaan vervangen door de zandbaan. Pas in de jaren 70 ging men links om omdat het het zicht dan beter was voor de nieuwe overdekte tribune die gedicht werd met een enorme glazen wand. Overigens werden toen ook de stallen afgebroken om de ringweg uit te breiden aan die kant van de weg. In 1980 was de drafsport in ons land op het hoogtepunt. Niet zelden kon men die avond nog even tussen de voetbal bij studiosport een race zien in Groningen. Liefst 39 keer in dat jaar kwam men bij een. Helaas nam he tna verloop van tijd toch weer af toen de vaste koersdag van zaterdag overging naar de baan in Wolvega. HIerna namen de de koersen ene meetings nog meer af en dus begon met met te kijken naar andere bronnen van inkomsten. .

Groningen

Boven: Gezicht op de renbaan in het Stadspark omstreeks 1930.
(uit: Dr. A.T. Schuitema Meijer, Zo was Groningen.
1919-1939, Groningen, 1967)
Twintigste eeuw
In de twingste eeuw was de nood zo hoog dat de vereniging ging kijken naar andere bronnen van inkomsten, inkomsten die zo zou later blijken mogelijk de doodssteek werd van de baan. In eerste instantie ging men kijken of er grote concerten konden plaats vinden. Dit lukte en zo waren de Rolling Stones en Tina Turner te gast en ontving de baan tienduizenden gasten.Die concerten werden zo geplant dat het om de races en trainingen heen kon. Het bleek echter niet echt voldoende maar wel een leuke aanvulling. De gemeente Groningen zocht in die tijd een festival terrein voor de vijf mei festivals want het Noordeplantsoen werd te klein. En kwam er ook elk jaar een Bevrijdingsfestival en vonden ook andere festivals hun weg naar de drafbaan. Ondertussen ging het met de paardensport op de drafbaan bergafwaarts. Er kwamen steeds minder mensen lang om een gokje te wagen en als ze dat al deden ging de meerderheid dit doen via internet. De baan werd ook minder. Het gemeente bestuur wilde ook niet meer mee betalen aan onderhoud en ging op eigen houtje op onderzoek uit. Zij beslisten in hun "wijsheid"dat de drafbaan maar moest sluiten omdat er toch niemand meer naar de baan om zou  kijken en festivals de toekomst zouden zijn. Bovendien zou dat ook nog eens inkomsten kunnen genereren in de stad Groningen. Echter de vereniging en paardenminnend Gronigen begon de baan weer op te knappen en er kwam extra aandacht voor de drafsport. Tevens zou er ergens nog een decreet zijn van Evert Scholtens dat de drafbaan moest blijven bestaan. Deze werd echter ondanks groot speurwerk niet gevonden en dus zette de gemeenteraad hun wil door. De baan sloot voor draverijen in de zomer van 2021 en zo  kwam er naar ruim 200 jaar een einden aan de drafsport in de stad Groningen. Of het echter zo bllijft is maar de vraag want inmiddels weten we dat er Corona is en blijft in de wereld en de kans op festivals enorm afneemt. Darverijen zouden echter wel weer zonder al te veel gedoe kunnen. Paardenminnend Groningen duimt hiervoor
Stadspark Live op 22 juni: Nieuw festival op Drafbaan met grote mondiale  artiesten


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Meer aanbevelingen