Groninger (met)worsten

Geplaatst op dinsdag 14 september 2021 @ 17:34 , 75 keer bekeken

Droge worst is worst die na het maken wordt opgehangen om te drogen. In Nederland heb je veel verschillende droge (met)worsten en Groninger wordt vaak in de provincie geserveerd bij verjaardagen en de borrelplank!
Groningse droge worst - Online worst kopen - Worstenwereld | Bekroonde  Kwaliteit
De oorsprong van de worsten is simpel. In metworst zit met, oftewel afval vlees van het varken, Dit is gekruid met een grote hoeveelheid kruidnagel door de metworst waardoor deze zijn kenmerkende smaak krijgt. Maar omdat een verse worst snel zal bederven en men de hele winter moest eten van het vlees van het varken werd het ook nog eens gedroogd of gerookt. Als de worst wordt gerookt, wat sneller gaat dan het oude drogen gebeurd dit in een droogkast waar smeulende houtsnippers in liggen. De worsten hangen los van elkaar aan stokken. HIer hangen de worsten een aantal uren in. De oude methode houdt in dat men het aan de lucht laat drogen in een ruimte waar de lucht kan circuleren. WIl je dit thuis doen dan is het lepelrek in de keuken bv een goede optie. Plakt de worst iets? Spoel m af onder de lauw warme kraan en dep m met een schone theedoek droog en hang m weer op. De worst moet ongeveer 2 weken drogen om echt droog en dus hard te worden. In sommige gevallen kookt men de worst in ruim water circa 1 uur. Ook dan wordt de worst steviger van structuur


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


Meer aanbevelingen