Fladderrak

Geplaatst op dinsdag 14 september 2021 @ 17:22 , 70 keer bekeken

Fladderak › Levend Erfgoed GroningenFladderak is een typisch Gronings drankje zegt me maar dat ligt toch wat anders en toch........? Of wel of niet? Effin in oude kranten is terug te vinden dat de Fladderak door heel Nederland werd gemaakt van Friesland tot aan Limburg en ja ook in Groningen. Drankenhandel Van Erp die in de Kromme Elleboog zat maakte al reclame in de jaren 1920-1930 met het drankje. De receptuur was mogelijk iets anders dan op andere plaatsen in het land en in een advertentie was ook te lezen dat Van Erp het als Groninger Fladderak aanprees. Hij was wel overigens de enige die het zo deed. Na de tweede wereldoorlog nam de vraag en aanbieders af. Hooghoudt hield nog lang vol. In 1997 wilden ze de lijn stoppen omdat er nog maar 13 liter in het jaar werd verkocht. Niet bepaald winstgevend.

Naam
De naam is wel opvallend en waar hij vandaan komt is ook nogal vaag. Wikipedia en het NIeuw Groninger woordenboek  meldt dat het vernoemd is naar de gelijknamige belastingophaler van Onderdendam. Opvallend is wel dat de belastingophaler Fladderrak nergens te vinden is in de archieven. Het tweede verhaal dat de ronde doet is dat het het zijn bijna naamgenoot Anthonie van Fladerack(en) zou zijn maar ook deze meneer is onvindbaar. HIj zou het drankje bedacht hebben in de 16de eeuw. Het meest voor de hand liggend is het dat van het ouder nederlads Flacid Arrac, een splappe drank is afgeleid..

Fladderak nu
Zoals gezegd Hooghoudt wilde het proces stil zetten in 1997. HIerbij kwam een kleine hause van aandacht voor het citroenjenevertje. Op een of andere manier kwam het in de media en dat deed de verkoop weer goed! Tot op de dag van vandaag heeft Hooghoudt het nog in prodcutie en staat het bij menig Groninger koud in de koelkast. Zelfs de jongeren ontdekken het weer helemaal helemaal omdat het een stuk zachter is dan de normale graanjenever. Het vermeende typisch Groningse aspect inspireerde bakker Olinga uit Bierum zelfs tot het bakken van een Groninger koek met fladderaksmaak.

bron https://www.levenderfgoedgroningen.nl


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


Meer aanbevelingen