Marne mosterd

Geplaatst op dinsdag 14 september 2021 @ 17:01 , 17 keer bekeken

 De Marne Mosterd staat op menig tafel in binnen en buitenland. En dat is niet zo gek hef heeft een lange historie dat ergens eind 19de eeuw begon in t gehucht Molenrij nabij het bekendere Kloosterburen. Drie rijke heren zagen met lede ogen aan dat de bevolking het slecht ging en dus dachten ze door een mosterdfabriek te starten die te kunnen verhelpen.  Al snel werd het fabriekje groter en grotere. Vooral de prijs kwaliteit verhouding is en was bron voor het succes. Helemaal in het toch wat arme deel waar de fabriek stond. 
Inmiddels staat de fabriek aan het Van Starkenborghkanaal maar mosterd wordt er nog steeds gemaakt. Door de toenemende internationale vraag en met de ambitie om de komende jaren verder te groeien, is in april 2017 de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van het pand met een nieuwe logistieke hal. In de bestaande hal ontstaat hierdoor meer ruimte om het ambacht binnen de moderne productietechnieken voort te zetten. Op 6 juli 2018 is de nieuwe loods officieel geopend. De Marne kan bogen op een rijke historie en kijkt vol vertrouwen uit naar een succesvolle toekomst in de provincie Groningen, Nederland en ver daar buiten!

 

Marne Mosterd - sinds 1895 de lekkerste mosterd
Geschiedenis
Mosterd bestaat als saus al eeuwen, Zo'n 3000 jaar voor onze jaartelling werd in China al het mosterdzaad verbouwd, maar ook Egypte deed een duit in het zakje. Het eerste recepte stamt ongeveer 100 jaar na christus. Maar het plantje groeit ook prachtig in Nederland want het is bekend dat in Dordrecht de mosterd hier rond de 13de eeuw werd gebruikt wat zijn hoogte punt had tussen 1850 en 1925, precies de periode dat de Marne begon met de mosterd te maken. En waar in die tijd he tland bijna vol stond vind je de velden nu alleen nog in onze provincie. De Marne heeft echter nog meer nodig om aan de vraag te voldoen, daarom wordt er ook geimporteerd vanuit  Canada en Oost-Europa.  Mosterzaad bevat veel olie, zo'n 30 % en daarom werd het eerst ook verwerkt in lampolie, zeep en als schoonmaakmiddel. In Groningen echter wordt het dus alleen gebruikt voor de vele soorten mosterd van de Marne, of het nu fijn, grof, mild of pittig is.

bron marnemosterd.nl


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


Meer aanbevelingen