Forum

Geplaatst op vrijdag 03 januari 2020 @ 15:06 , 19 keer bekeken


Foto; Deon Prins voor Sikkom
Het Forum Groningen is een omstreden gebouw op een omstreden plek. Lang geleden rond 1900 stond hier even voor de Nieuwe Markt, het nieuwe plein waaraan het gebouw is gelegen het Scholtenshuis. In de tweede wereldoorlog namen de Duitsers dit pand in beslag en werden hier de verhoren van de SS uitgevoerd. Naar verluid hoorde men zelfs de slachtoffers kermen die binnen werden gemarteld volgend verhalen. Dat het gebouw in zware gevechten zo zwaar beschadigd raakte dat het werd gesloopt daar was niemand rouwe om maar wat dat? 
De Groningers kregen in de jaren 60/70 hier de naberpassage cadeau. Vernoemd naar een vermaard verzetsstrijder die ook in het Scholtenshuis vast zat en zelfmoord pleegde daar.
       Maar mens wilde vernieuwen en de Naberpassage was niet meer dan een donker hol waarachter dan een aardige open ruimte was maar dat waas het. Begin jaren 2010 werd besloten om het aan te pakken en werden oa de Naberpassage en naastgelegen gebouwen gesloopt. Er kwam ruimte voor een nieuw conceptl Het forum. Het moest een ontmoetingsplek worden van inwoners en bezoekers van Groningen. 
Voor dat er gebouwd kon worden was er een referendum waar de stadjers konden stemmen hierover.  De Groningers dachten dat ze toch niet werden gehoord en kwamen dus niet stemmen waardoor er zo weinig mensen kwamen dat het ongeldig werd verklaard. In 2010 heeft het college van de stad dan ook besloten dat de bouw gewoon door ging. De enorme kosten van 71 miljoen euro waren ook al bron van discussie. Deels omdat de heer Terlouw een onderzoek uit moest uitvoeren of de provincie ook hun subsidie moest betalen of niet. In 2011 was het dan zover en ging de eerste bouwvakker aan de slag. In 2015 kwam de bouw stil te liggen. In die tijd waren er zware bevingen in de provincie wegens de gaswinning. HIer moest eerst iets aangedaan worden waarna het pand weer deels werd gesloopt en het plan aangepast waarna een jaar later men weer aan de slag kon. In november 2019, werd het forum dan eindelijk geopend

Invulling
Onder het Forum kwam een parkeergarage en fietsenkelder. Groot genoeg om de 1,6 miljoen bezoekers die het zou moeten ontvangen per jaar hun vervoermiddel kwijt te kunnen laten. De rest werd door de stichting Forum Groningen (voorheen stichting Groninger Forum) ingevuld,
Het forum staat voor een prgramma van activiteiten als tentoonstellinglen, cursussen, debatten en heeft ook de bibliotheek in beheer. Dat de bibliotheek er heen verhuisde leed geen twijfel net als dat de bioscoop van het Hereplein naar het Forum zou verhuizen. Gaande weg kon ook oa een wetenschapslab, het stripmuseum Storyworld en het VVV kantoor worden ingevoegd net als vele horecapunten. 
Het Forum staat op een nieuwe plein dat de naam Nieuwe Markt kreeg. Bereikbaar vanaf de Poele- en Sintjansstraat en Grote Markt als strak het voor gelegen hotel klaar is.  Boven in de top is een uitkijkpunt en in de grote hal is een groot LED scherm waar strakjes ook optredens gegeven kunnen worden. Inmiddels is het gebouw een dikke maand open en verwelkomde ruim 40.000 mensen. En net als elk omstreden gebouw in de stad Groningen kreeg ook dit gebouw een bijnaam. Heet het hoofdgebouw van de GasUnie aan de A7 bij de Stadjers de Apenrots en het DUO gebouw aan de ringweg het Cruiseschip, Het Forum heeft er liefst twee....... tegenstanders die er niet tevreden mee zijn noemen het graag DE Puist, echter de andere naam lijkt de overhand te nemen :De Kijkdoos ofwel de Kiekdöse. Die naam komt van de open pui aan de Martini Kerkkant waar je een kijkje krijgt in de binnenkant van het gebouw. Gelukkig voor menig Groninger en bezoeker is ook het effect idem. Van buiten ziet het er niet uit en van binnen valt het allerzins mee. Menig Stadjer sloot het gebouw al bij een eerste bezoek in het hart


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Meer aanbevelingen