Rademarkt

Geplaatst op donderdag 11 januari 2024 @ 16:01 , 72 keer bekeken

Rademarkt Groningen (year: 1900 to 1910) - Pictures SERC | Groningen, Stad,  Nederland

De Rademarkt is een straat/markt in Groingen. Ooit was het een marktplein zoals de foto uit begin 20ste eeuw hierboven. De brede plek met een straat er door loopt van het Gedempte Zuiderdiep naar de Verlengde Oosterstraat en bestaat nu uit twee delen die gezamelijk de omvang hebben van het originele plein uit de middeleeuwen. 
Het is vermodelijk vernoemd naar een Rad of Rade, een marktwerktuig van de stadsbeul, die hier in der tijd moet hebben gestaan.
Toen Groningen nog niet erg groot was, was dit echt aan der rand van de stad, nu ligt het aan de rand van de binnenstad. Het lag ook vlak achter stadswallen van oa de Oosterpoort. Verder werd het eigenlijk gebruikt om de karren en eventueel vee dat niet werd verhandeld te stallen omdat dit lastiger werd in de toen nog nauwe straten van de stad naar de grotere handelspleinen. 
             Aan de oostkant heeft ooit de burcht van Edzard gestaan. Het was een soort gevangenis voor de Graaf Edzard. Stadjers hebben hem ooit bevrijd en de burcht afgebroken om er een gasthuis van te bouwen aan de andere kant van de markt een gasthuis dat er nu nog staat, zij het regelmatig gerenoveerd; het Sint Anthoniegasthius uit 1517. Dit gasthuis was speciaal voor de armen van de stad maar heeft ook opvangplek gediend voor patienten met besmettelijke ziekten als pest en als dolhuis wat we nu een psychiatrische instellen zouden noemen. HIer staat sinds jaar en nu ook een aantal leuke originele winkels en een parkeergarage.
              Aan de marktzijde werd in 1889  de Sint Jozefkathedraal ontworpen door Pierre Cuypers in 1889. Deze staat er nog steeds met de dronkemanstoren als aandachtstrekker.
              De Oostzijde word gedomineerd door het pand van hoofdbureau van Politie. HIervoor moesten wel alle panden aan de marktzijde wijken in de jaren 60 van de twintigste eeuw. 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Meer aanbevelingen