Ossemarkt

Geplaatst op dinsdag 09 januari 2024 @ 16:02 , 177 keer bekeken

1. Ossenmarkt, Guyotplein, Lopendediep
De Ossenmarkt ligt net buiten de diepenring in de binnenstad achter de Spilsluizen en Lopende diep. Hier was tot de 16de eeuw een verdedigingswerk van de Boteringepoort. Het is een open markt die in 1621 klaar was. Hier lieten de rijkste families van Groningen destijds een pand bouwen. Het maakte ze niet uit dat ze vanaf maart 1626 een beestenmarkt, ofwel veemarkt voor de deur kregen. HIer verwijst de naam dus ook naar. Pas begin 20ste eeuw ging deze naar de andere kant van de hal. 
Het plein is altijd decor van de familiekermis. HIer staan dan de attracties voor de jongere bezoekers zoals draaimolens en een cakewalk. 
Het westelijkedeel was een tijd de beplante Ossenamrkt en is nog immer een plantsoentje waar het Guyot Instituut, het blinden instituut aan is gevestigd net als de Rechtbank Groningen. In 1890 werd dit het Gyotplein genoemd. Waar aan de zijdzijde dus de gracht en weg loopt is aan de noord en oostzijde nog een aantal monumentale panden te vinden. Oa Jan Albert Sichterman liet hier een huis bouwen, het sichtermanhuis. Er naast staat het koetshuis dat bij het huis hoort. De ornamenten van beide panden zijn opvallend.
Onder het plein is een parkeergarage. Deze parkeergarage is uniek in binnen en buitenland. Het moest worden gebouwd op een klein oppervlak en zo veel mogelijk plekken herbergen. Er werd gekozen voor een wokkelvorm. Aan de ene kant rij je de wokkel af en kan je inparkeren en tussendoor kun je op bepaalde punten een wokkel daarweer in omhoog en er uit. Door dat de plekken schuin op de rijrichting staan kan iedereen netjes in en uit parkeren. De ene uitgang komt uit op het plein bij het Sichtermanhuis en de andere aan het lopende diep onder de grachtwand

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Meer aanbevelingen