Gerrit Krol

Geplaatst op zondag 14 mei 2017 @ 14:40 , 265 keer bekeken

Afbeeldingsresultaat voor gerrit krol booksGerrit Krol was een bekende Schrijver, essayist en dichter die bij leven maar ook nu nog erg bekend geliefd werk heeft gemaakt. Op 1 augustus 1934 werd hij geboren in "Stad" als zoon van een leraar Nederlands Idzerd Krol en huismoeder Tjitske Groenhof.
De nederlandse taal zat er vroeg in maar Gerrit zag daar een tijd zijn toekomst niet. Hij studeerde wiskunde en werkte als computerprogammeur en systeemontwerper bij respectievelijk Shell en de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij).
HIj is 27 als zijn eerste gedichten worden gepubliceert in literaire tijdschriften. Een jaar later kwam zijn debuutroman De rokken van Joy Scheepmaker uit. Pas in 1986, 25 jaar naar zijn debuut kreeg hij de Contantijn Huygensprijs en in 2001 de PC Hooft prijs. In dat jaar was hij ook de eerste gastschrijver van de TU in Delft. De titel van zijn openingscollege luidde "Kunst en wiskunde"; het behandelde de verhouding tussen alfa's en bèta's, toegespitst op de relatie tussen kunst en mathematica. Daarna gaf Krol voor een groep aankomende ingenieurs een masterclass, met diverse werkcolleges.
Afbeeldingsresultaat voor gerrit krol writer
Op 20 oktober 2005 werd Gerrit Krol een eredoctoraat verleend door de Vrije Universiteit te Amsterdam bij haar 125ste verjaardag "wegens zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse cultuur door een vorm van schrijverschap die uitmuntende literaire kwaliteit paart aan theoretische reflectie en inzichten uit de wetenschappen, in het bijzonder de exacte wetenschappen en de wijsbegeerte".
Krol had de ziekte van Parkinson maar streed er met zijn pen dapper tegen in oa het werk Duivelskermis. Hij bleef tot het einde toe door schrijven. Op 24 november 2013 overleed Krol op 79-jarige leeftijd in zijn geboorte- en woonplaats Groningen.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


Meer aanbevelingen