Groningen stad en Ommeland

Je vind foto's van al wat Groningen biedt in fotoalbum, adressen en tips in nieuws en links van diverse leuke en bijzondere dingen bij links. De clubhome zal regelmatig wisselen van foto's-layout of onderwerp. Soms actueel, soms geschiedenis, soms stad, soms provincie. Natuur, cultuur, culinair, sportief enz kortom net zo veelzijdig als Groningen stad en Omeland )

Groetjes Petradepooh (operator) en Ans 49 (beheerster)

NB: Voorstellen mag in het forum maar hoeft niet, al kletst het zoveel makkelijker, de keuze is aan U/jouw als nieuw lid.

Deze set is gemaakt door Ans .

 De texten op de clubhome zijn geschreven door Petradepooh.
Van beiden staan bij favoriete clubs hier op clubhome links naar diverse van hun andere clu
bs

HanzepleinmetUMCG.

Aanbevelingen

Isopgeheven starstarstarstarstar
Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .
petradepooh starstarstarstarstar
Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


De vismarkt is een van de oudste pleinen van de stad. Al vanaf ongeveer 1300 werd hier de vis verhandeld en nog immer maken de viskramen een groot deel van de warenmarkten uit. 
      Het park is altijd levendig. Door de markt, de muziekoptredens (het was decor voor oa de Passion Groningen), Studenten, winkels en de geschiedenis.  En uiteraard elk jaar is hier de finish van het grootste ren event van het noorden; De 4 mijl van Groningen.
          Aan de noordzijde waar nu oa de Xenos is gevestigd werd het eerste warenhuis van de stad geopend; Grand Bazar Francais. Aan de zuidzijde kom je via  Huize Maas de Folkingestraat en zgn Jodenbuurt in. IN de oostwand kun je via Tussen de markten naar de Grote Markt lopen en het Koude gat. Dat laatste is niet meer dan een tunneltje waar koude wind door waait naar de Herestraat en dus zo aan de naam komt. IN het westen grenst het plein aan het A-kerkhof. 

Gebouwen
Aan de markt staan liefst 17 beschermde monumenten. De korenbeurs bv, Nu zit hier een Albert Heijn in maar tot ver in de 20ste eeuw was hier elke maandag en dinsdag de korenbeurs en werd er granen verhandeld. Op Nr 3 is hier een voorbeeld van. Jaren lang zat hier een kleine sokken winkel in. Op nr 6 staat een pand uit 1840 waarin een pand in classicistische bouwstijl boven het koude gat  te zien is. Je loopt onder het  pand door als het ware.  De Nr's 10 en 12 waren ooit 1 pand en het eerste warenhuis van de stad. 
Aan de zuid zijde zijn een aantal leuke winkels te vinden in soms oude panden. Nr 18 is een oud meubelmagazijn. Het art-noveau pand een paar nummers verder op op nr 20 is voorval vanaf een afstandje prachtig. Helaas is de onderkant te modern aangepakt als winkelpand. Nr 22 is het pand met de puntjes en is een winkle met bovenwoning. De oude grote ramen zitten er nog in! 
Een van mijn favorieten zit op nummer 33. Officieel is die winkelpand ontworpen voor De Gruyter van het broodbeleg. Nu zit er een drogist in maar de raampartijen erboven met boogjes en het randje van het dak zijn echt prachtig! 
TEnslotte nog 3 bijzondere panden. Nr 56 is een van de eerste stenen huizen aan deze markt. Er zijn bakstenen gevonden uit de 13de en 14de eeuw. Nummer 54 is een oud bankgebouw. En is zo'n beetje een van de breedste en grootste van het plein. Op nummer 52 staat voor veel stadjers een bekend pand Huize Maas. Huize maas heeft op straat niveau een oud bruin cafe waar je ook terrecht kunt voor een bakje koffie met de naam De Beurs. Boven in zijn diverse zalen die menig Gronings feest hebben gebergt.
In alle panden zitten nu restaurants en winkels. 


De meeste Nederlanders kennen deze naam van het Monopolyspel. Stadjers kennen het van; Waar zullen we afspreken? Op de Grote Markt voor de (oude) V&D? Kotom het bekendste plein van stad!
Wie de geschiedenis en onstaan van de stad bekijkt ziet dat de Grote Markt samen met Vismarkt de 2 punten waren waar de staat ontstond in de 9 of 10 de eeuw. Toen was de markt niet meer dan een brink. Een grote weide die hoog lag met er omheen boerderijen. Archelogen konden zelfs achterhalen dat er vanaf ca 400 voor christus bebouwing in de buurrt moet zijn geweest.  
               in de vroege middeleeuwen gaat het goed met de stad en worden de wegen onder leiding van romeinen bestraat. Met het plein als middelpunt. De Maartenskerk, de voorganger van de Martinikerk werd gebouwd rond 800. HIerna volgenden nog tal van belangrijke gebouwen als en raadhuis, rechtshuis en waag. Helaas zijn ook een groot aantal ervan weer verloren gegaan tijdens de bevrijdingsgevechten op de Grote Markt, gelukkig zijn de Martinikerk met toren en het Gemeentehuis redelijk geschonden uit de strijdt gekomen​

​De Grote Markt was jaren lang het knooppunt van de stad. Zo komen Martinikerkhof, Poelestraat, Oosterstraat, Gelkingestraat, Herestraat, Vismarkt,  St Walburgstraat, Kreupelstraat, Zwanestraat en de Oude Boteringe en Oude Ebbing Straat er op uit. Het was er druk met verkeer, bussen en trams maar in 1977 kwam het verkeerscirculatieplan waardoor het auto luw werd en er alleen nog hulpdiensten en bussen langs mochten rijden. Tegenwoordig zijn helaas tot verdriet van vooral veel ouderen de bussen van de Grote Markt verdwenen. Het bus station voor de V&D werd verwijderd en de bussen zijn sinds de jaren 80 naar het hoofdstation en zuiderdiep verplaatst.

Vernieuwd
WIe een jaar of 10 niet in de stad is geweest herkend het plein en omgeving niet meer terug. Zo werd de oostzijde aangepakt. Het pand van Mutua Fides, Vindicat  werd als eerste vernieuwd. De apotheek Sissing verhuisde naar de Vismarkt. Ook kwam er ruimte voor het Westcord Market Hotel en daarachter aan de nieuw aangelegde nieuwe markt het forum Groningen waarin vele trekpleisters zitten. 
De windroos was lange tijd ondewerp van discussie maar uiteindelijk is deze terug te vinden in het nieuwe fontein voor het pand van ABN amro. En tegenover en naast het oude Gemeente huis zijn grote bloem/plantenbakken geplaatst met bankjes er in gemaakt.  Ook moeten er nog een groot aantal bomen komen zodat het markt plein koeler wordt in de zomers. Dit tot groot verdriet van de stadjers die graag hadden gezien dat dit niet gebeurde zodat de kermis er kan blijven. 

Gebouwen aan de Grote Markt
Er staan veel interesante gebouwen aan de markt. Om te beginnen het stadshuis in Grieks sfeer die in 1810 in gebruik werd werd genomen. Onder in het stadshuis is de trouw en vergaderzaal van de gemeenteraad.
HIer vlak achter staat het goudkantoor. In 1635 gebruikt als een soort wisselkantoor maar als belastingkantoor en hier werd zilver en goud gekeurd. Nu is het een koffie restaurant.
Het voormalig warenhuis Vroom en Dreesmann herbergt een grote fietsenkelder, een jumbo supermarkt en er boven een groot la place restaurant, ook zijn er een aantal bedrijfjes in geplaatst.
Het pand van Mutua Fides is vaak decor van menig studentenfeest en in de KEIweek zul je weten dat ze weer in de stad zijn
Het Market Hotel is een nieuwe hotel in het centrum en zit aan de andere kant aan de nieuwe markt. 
Grand Theatre was een bioscoop tussen 1929 en 1977 met een monumentale status. Het is vaak decor van festivals als Noorderzon en Eurosonic
Hotel de Doelen, een kleinschalig hotel in een van de oude panden tussen de kroegen aan de markt. 
Voormalige bioscoop en thans casino Palace

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

Een geweldige club voor alle Nederlanders over de minst bekende provincie van het land. Veel info, gezellig forum, mooie clubhome onderwerpen en evenmenten je vind het hier!


Isopgeheven starstarstarstarstar

Een Club voor Groningers door Groningers en elk die een binding heeft met Groningen . Of je Grunings spreek of schrijft of ABN . Wie benne olt mool Gruningers dus elk is welkom .


Meer aanbevelingen